Setiap kali tangga 10 Muharram dalam kalander Hijrah, acara
mengacau bubur Asyura disambut oleh umat
Islam di negara ini bagi memperingati peristiwa bahtera Nabi Nuh mendarat
setelah 40 hari mengharungi banjir besar yang melanda dunia pada ketika itu.
Mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat,
Bubur Asyura adalah bubur yang dibuat pada hari kesepuluh bulan Muharam dan
ianya diperbuat daripada pelbagai jenis bahan, antaranya ialah beras, kacang
hijau, bawang dah rempah-ratus.
Perkataan Bubur Asyura juga membawa
maksub ‘bubur untuk kesejahteraan’ yang melambangkan kesyukuran umat Islam
terhadap keselamatan yang dikurniakan oleh Allah disambut bagi memperingati peristiwa
Nabi Nuh.
Namun sejak kebelakangan ini,
amalan tersebut yang telah lama sebati dengan kehidupan masyarakat Melayu
semakin dilupakan oleh generasi hari ini apabila hanya sesetengah masjid atau
surau sahaja yang masih meneruskan acara gotong royong mengacau bubur Asyura
yang begitu popular satu ketika dahulu.
PELBAGAI VERSI BUBUR ASYURA
Terdapat pelbagai jenis bubut
Asyura di negara ini, daripada pemerhatian penulis, bubur Asyura setiap negeri
adalah berbeza mengikut budaya setempat.
Bubur Asyura di Melaka dan beberapa
tempat di Johor berbentuk cair seperti bubur lambuk dan mengandungi pelbagai
jenis bahan seperti kekacang, sayuran, daging dan bijirin.
Bagi penduduk di negeri Utara
semenanjung Malaysia pula , bubur Asyura biasanya berwarna kuning dan likat,
ianya perlu dihasilkan daripada sepuluh bahan, jika tidak cukup bahan atau
terlebih maka ianya tidak boleh dipanggil bubur Asyura.
Tukang masak bubur Asyura, Mohd
Jazlan Salleh, 40 berkata bubur Asyura
bagi masyarakat negeri Pantai Timur pula berwarna kehitaman atau warna
coklat gelap.
REMPAH KHAS HANYA DIJUAL SEKALI
SETAHUN
Mohd Jazlan berkata keistimewaan
bubur Asyura Kelantan adalah terletak pada rempahnya kerana rempah tersebut
hanya dijual sekali setahun setiap bulan Muharam dan hanya terdapat di di Pasar
Besar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelantan sahaja.
Beliau berkata antara bahan-bahan
yang diguna untuk membuat bubur Asyura versi Kelantan ialah keledek, labu, jagung, kacang hijau,
bawang, serai, halia, lengkuas, lada hitam, remah khas dari Kelantan dan juga
daging lembu atau ayam.
Katanya bahan-bahan membuat bubur
Asyura biasanya disediakan pada sebelah malam dan ianya akan dimasak selepas
subuh bermula pukul 7.00 pagi hingga ke petang.
“Proses memasak bubur Asyura
mengambil masa yang agak lama iaitu antara tujuh hingga lapan jam dan proses
mengacau bubur Asyura adalah seperti proses mengacau dodol,”katanya.
TUNGGU ‘TURN’ KACAU BUBUR ASYURA
Berkongsi
pengalaman mengacau bubur Asyura pada zaman remaja, seorang penjawat awam, Noor
Azmi Hamdan,53 berkata hari Asura adalah
hari yang dinanti-nantikan oleh beliau dan rakan-rakan di kampung Sungai Putat kerana
sambutan hanya dilakukan sekali setahun.
“Saya
masih ingat lagi aktiviti memasak bubur Asyura yang dilakukan di Masjid
Merlimau Pasir, Merlimau, Melaka bermula pada pukul 10.00 pagi dan bubur
tersebut mula masak sebelum masuk waktu solat Zohor.
“Pada masa itu ramai penduduk
kampung hadir bergotong royong memasak bubur Asyura dalam kawah besar, biasa
kaum hawa (wanita) akan melakukan kerja menyediakan bahan-bahan untuk memasuk
bubur Asyura seperti menghiris bawang, mencarik daging, membasiuh beras, menyediakan santan dan lain ,”katanya.
Noor
Azmi berkata manakala golongan Adam (lelaki) pula menyediakan kayu api dan
mengacau bubur Asyura, pada awal bubur
Asyura di masak ramai yang bergilir-gilir mengacau bubur kerana pada ketika itu
kerja mengacau bubur masih ringgan dan mudah kerana hanya bahan asas seperti air,
santan kelapa, jagung, kacang kuda, beras dan lain-lain lagi.
“Namun Asyura
mula menjadi pekat, pada waktu inilah ramai yang menghilangkan diri,”katanya
tersenyum panjang mengimbau kembali kenangan mengacau bubur Asyura pada zaman
remaja.
Katanya
bubur Asyura mengambil masa panjang untuk masak bergantung kepada ramuan yang
digunakan diantara dua hingga empat jam.
CARI DAUN NENAS, TEMPURUNG KELAPA DAN DAUN PISANG
Penulis
sendiri masih ingat lagi ketika belajar di sekolah rendah di Kampung Chekok,
Pulai Chondong, Kelantan, apabila bubur
Asyura hampir masak dan mula bertukar kepada warna kehitaman dan menjadi lebih
pekat, pada waktu tersebut pemulis bersama rakan-rakan mula mencari tempurung
kelapa yang dialas dengan daun pisang untuk dijadikan sebagai mangkuk.
Setelah
itu, penulis akan pergi ke belakang masjid bagi mendapatkan daun nenas untuk
dijadikan sudu.
“Rindu
sangat dah lama tak merasa bubur Asyura yang masih panas di makan dalam
tempurung kelapa beralaskan daun pisang dan bersudukan daun nenas.
“Itu
lah kenanagan indah pada zaman kanak-kanak yang cukup berharga bagi diri saya
dan saya tidak berpeluang lagi untuk merasai berhijrah meninggalkan negeri kelahiran, Tanah Sekebun
Bunga (Kelantan),”katanya.
Katanya setelah mendapat sesenduk bubur Asyura,
beliau dan rakan-rakanya akan duduk bersila di tepi dinding masjid menikmati
kelazatan bubur Asyura.
BUBUR
ASYURA KERING MAMPU TAHAN SELAMA SEBULAN
Penulis masih ingat lagi, bubur
Asyura yang tidak habis di makan akan dijemur bawah cahaya matahari sehingga
kering dan boleh disimpan hampir seminggu
Maznah Awang, 61 yang merupakan emak kepada penulis berkata sebaik-baiknya bubur Asyura dipotong empat segi dan disusun di atas talam beralaskan plastic atau daun pisang sebelum dijemur beberapa hari sehingga benar-benar kering seperti proses membuat agar-agar kering.
Maznah Awang, 61 yang merupakan emak kepada penulis berkata sebaik-baiknya bubur Asyura dipotong empat segi dan disusun di atas talam beralaskan plastic atau daun pisang sebelum dijemur beberapa hari sehingga benar-benar kering seperti proses membuat agar-agar kering.
“Kalau dijemur
tidak kering nanti bubur Ayura tersebut akan berlendir dan boleh menyebabkan
perut sakit jika di makan,”katanya.
Beliau
berkata bubur Asyura yang dikeringkan enak di makan begitu sahaja dan sesuai
dihidangkan pada waktu minum petang.
Sementara
itu, tukang masak bubur Asyura dari Kota Baharu, Kelantan, Mat Zahar Abdul
Hadi, 40 berkata bubur Asyura Kelantan yang di sejuk beku mampu bertahan
setahun.
“Saya
pernah cuba simpan bubur Asyura dalam peti sejuk dan ianya boleh disimpan dalam
masa setahun,”katanya.
No comments:
Post a Comment